header banner
Default

Pelé, de Braziliaanse voetbalheld, is op 82-jarige leeftijd overleden


Drie keer wereldkampioen

De Braziliaanse voetballegende Pelé is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn management bevestigd. Hij was al een tijd ziek. De voetballer had darmkanker en problemen aan zijn nieren en hart.

Pelé lag al sinds eind vorige maand in het Albert Einstein-ziekenhuis van São Paulo. Toen werd ook gemeld dat de voetballer geen chemotherapie meer kreeg, maar alleen nog palliatieve zorg.

'Nog één nacht'

VIDEO: Braziliaanse voetballegende Pelé overleden
NOS Jeugdjournaal

Dochter Kely Nascimento plaatste vandaag een foto op Instagram vanuit het ziekenhuis waarop de handen van Pelé worden omringd door die van zijn naasten. De dag voor kerst had ze ook al een foto vanuit het ziekenhuis geplaatst waarbij ze schreef: 'Nog één nacht samen.'

Over het leven van de legendarische voetballer maakten we deze video:

Snelle dribbels, 1280 goals: dit was voetballegende Pelé

VIDEO: Braziliaanse voetballegende Pelé op 82-jarige leeftijd overleden
Hot Nieuws Nederland

01:45

Pelé maakte zijn WK-debuut op 17-jarige leeftijd en werd vermaard om zijn snelle dribbels. Hij zou in totaal 1280 doelpunten maken.

Bij Pelé werd vorig jaar darmkanker geconstateerd. De Braziliaan, die met zijn land drie keer wereldkampioen werd, onderging in september 2021 een operatie waarbij een tumor werd verwijderd. Daarna bleef hij lang in het ziekenhuis om te herstellen.

Pelé keerde sindsdien regelmatig terug in het ziekenhuis voor behandeling. Eind november werd hij weer opgenomen.

Drie keer wereldkampioen 

VIDEO: Brazilian football legend Pele dies at age 82
Al Jazeera English

Pelé, die voluit Edson Arantes do Nascimento heette, werd wereldkampioen met Brazilië in 1958, 1962 en 1970. Hij speelde bijna zijn hele carrière bij Santos FC uit de gelijknamige Braziliaanse stad: van 1956 tot 1974. Hij sloot zijn loopbaan af bij New York Cosmos in 1977.

De voetballer werd in 2000 door wereldvoetbalbond FIFA samen met Diego Maradona uitgeroepen tot speler van de eeuw. Ook werd hij vaak in één adem genoemd met Johan Cruijff.

Met 77 doelpunten was Pelé lange tijd topscorer aller tijden van het Braziliaanse elftal. Sinds het afgelopen WK moest hij die eer delen met Neymar.

Lees ook: Braziliaanse krant: geen genezing meer mogelijk voor Pelé

De bewegingen en acties van Pelé zijn een voorbeeld geweest voor velen in het huidige voetbal. Niet alleen zeggen veel voetballers dat Pelé de beste ooit is, maar in onderstaande video zie je dat hij zijn tijd ver vooruit was en dat hij nog vaak wordt gekopieerd. 

Lees ook: Dochter bij zieke Pelé in ziekenhuis: 'Nog een nacht samen'

Sources


Article information

Author: Melinda Wright

Last Updated: 1702913041

Views: 765

Rating: 4 / 5 (31 voted)

Reviews: 98% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melinda Wright

Birthday: 1948-05-07

Address: 2648 Cindy Centers Apt. 806, West Taylor, CA 52874

Phone: +3893378536942472

Job: Electrician

Hobby: Kite Flying, Stamp Collecting, Soccer, Gardening, Ice Skating, Beer Brewing, Magic Tricks

Introduction: My name is Melinda Wright, I am a unswerving, valuable, Determined, audacious, steadfast, tenacious, transparent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.